Neustálé zdražování potravin do značné míry ovlivňuje způsob, jakým utrácíme své peníze. Pro mnoho lidí to znamená, že musí omezit rozpočet na týdenní nákup v supermarketu. Častou obětí těchto úspor jsou pak čerstvé ovoce nebo zelenina. Pokud si však v současné době nemůžete dovolit tolik čerstvých produktů, existují i jiné alternativy, jak z jejich výhod těžit, a dokonce si možná i zvýšit celkový příjem ovoce a zeleniny.
O mražených potravinách koluje řada mýtů
Čerstvé produkty jsou často označovány za nejvýživnější. To však nemusí být nutně pravda. Složení látek se manipulací s čerstvými potravinami v průběhu času poměrně značně mění. Množství i kvalita živin může během přepravy od dodavatele na pulty supermarketů či během skladování v lednici rapidně klesat. Finální složení potravin před konzumací je tak těmito jevy pochopitelně ovlivněno, což ovšem hraje do karet právě mraženým surovinám. Ty totiž mohou ve skutečnosti obsahovat vyšší obsah některých živin, například vitaminu C a E, protože ovoce a zelenina jsou zpravidla zmrazeny velmi krátce po sklizni. Kromě vitamínů si mražené potraviny udržují také vysoký podíl minerálních látek, především pak vápníku, železa a hořčíku, kterých je v mražených produktech prakticky stejně jako v těch čerstvých. Další výhodou konzervace mrazem je také možnost snížení plýtvání potravinami, protože můžete použít jen to, co v danou chvíli potřebujete, bez obav předčasného zkažení.
Mrazit ovoce a zeleninu můžete i doma
Kromě přímého nákupu mražených potravin si ovce a zeleninu můžete zamrazit sami. Pokud máte přebytek zásob ze zahrady nebo nesníte všechno čerstvé ovoce, je mrazák ideálním řešením v boji proti plýtvání. Je však potřeba mrazit potraviny správně, jelikož celý proces má značný vliv na zachování nejen kvality, ale i zdravotní nezávadnosti potravin. Oblíbenou metodou konzervace je například také blanšírování, kdy se zpravidla zelenina na krátkou dobu povaří či jen ponoří do vroucí vody, a prakticky ihned poté jsou připraveny k uložení do mrazáku.
Zmrazená zelenina pak není příliš do salátů, lze ji však jíst pečenou nebo vařenou v páře, případně použít do polévek, dušených pokrmů, nákypů, kari či slaných koláčů. Mražené ovoce pak můžete přidat do různých snídaňových pokrmů, případně jako sladký komponent dortů nebo buchet.
Konzervy jsou levným a překvapivě i kvalitním zdrojem potravin
Konzervovaná zelenina a ovoce jsou často levnější alternativou k čerstvým produktům. Vždy se hodí mít jednu či dvě plechovky po ruce, zejména v případech, kdy musíte nečekaně vymyslet a připravit chutné jídlo. Samotná konzervace probíhá technikou zavařování, která se zpravidla obejde bez přídavku chemických konzervantů, případně nadbytku soli. Vzhledem k tomu, že konzervované potraviny je nutno před konzumací povařit, je obsah živin citlivých na teplo (například vitamínů C) ve srovnání s čerstvými produkty o něco nižší. Pokud se konzervovaná zelenina používá do teplého pokrmu, lze ji přidat později v průběhu vaření, aby se snížilo množství ztrát živin.
I přes výhody konzervace byste neměli zapomínat na čerstvé ovoce a zeleninu
Přestože jsou výše uvedené alternativy k čerstvým potravinám poměrně vhodnou náhradou, neměli byste zapomínat ani na nezmrazené či nekonzervované ovoce a zeleninu. Při jejich nákupu či pořízení se pak snažte dodržovat následující zásady.
• Nakupujte sezónní potraviny. Na základě principu nabídky a poptávky bude nákup sezónní zeleniny a ovoce od místních dodavatelů vždy levnější variantou, než nákup stejných surovin dovážených mimo sezónu ze zahraničí.
• Nevyhýbejte se ošklivému ovoci a zelenině. Většina supermarketů má vysoké standardy, co se vzhledu svých potravin týče. Pokud některý produkt nevypadá dostatečně reprezentativně, většinou bývá vyhozen nebo prodán se slevou v rámci různých programů na zastavení plýtvání. Přesto vzhled těchto potravin zpravidla vůbec neovlivňuje množství živin v nich obsažených ani jejich chuť.
• Snižte množství odpadu. Domácnosti běžně ročně vyhodí desetitisíce korun za nezkonzumované potraviny. Zkorigovat nakoupené suroviny s jejich výdrží a včasným zpracováním však není vůbec jednoduché. Správné nakládání s čerstvým ovocem a zeleninou je tedy alfou a omegou co se šetření týče. Zároveň to také prospívá životnímu prostředí. Skvělým řešením je plánování nákupů dopředu, případně již zmíněné zamražení potravin.
• To, co nesníte, vyměňte. V dnešní době existuje řada webových stránek či mobilních aplikací nabízejících možnost výměny či pořízení čerstvého zboží mezi uživateli. Samotný proces může být sice zdlouhavější než zajít do supermarketu a danou potravinu si jednoduše koupit, na druhou stranu takto můžete poměrně značně ušetřit.
• Pěstujte si vlastní suroviny. I v malém městském bytě se můžete pokusit o pěstování ovoce a zeleniny. Poměrně oblíbenými a nenáročnými plodinami jsou v tomto ohledu nejrůznější bylinky, cherry rajčata či chilli papričky. Vlastnoručně vypěstované potraviny pak budete vyhazovat jen s těžkým srdcem, a mnohem spíše tak vymyslíte způsob, jak je využít nejen v kuchyni.
Zdroje: healthline.com, eatingwell.com, bhf.co.uk