back to top
HomeRady a návodyNová přísada odemyká plnohodnotný potenciál čokolády. V čem je tajemství revoluční receptury?

Nová přísada odemyká plnohodnotný potenciál čokolády. V čem je tajemství revoluční receptury?

Date:

Nenechte si ujít

Ve starověké hrobce byly objeveny ostatky mrtvého Římana naložené ve víně

Nedávný historický objev nám představil nového adepta na nejhorší nápoj, který byl kdy připraven. Ve starořímské nekropoli Carmona nacházející se na území dnešního Španělska totiž archeologové objevili podivnou nádobu s lidskými ostatky a záhadnou tekutinou, z níž se později vyklubalo víno.

Za vznik demence může být ve skutečnosti zodpovědná léčitelná nemoc jater

Každý rok se na celém světě objeví přes 10 milionů nově diagnostikovaných případů demence. S postupným stárnutím lidské populace se tak stále více lidí ve svém okolí setkává s děsivou realitou zhoršování kognitivních funkcí. Nová studie však naznačuje, že až 13 % lidí, u kterých byla v USA diagnostikována demence, může mít chybnou diagnózu a místo toho se potýkají s onemocněním jater, které lze navíc léčit.

Moře vyplavilo na pláž vzácnou velrybu, kterou ještě nikdo neviděl živou

Na novozélandské pláži se nedávno objevilo tělo velryby druhu Mesoplodon traversii. Tito jedinci jsou považováni za nejvzácnější zástupce kytovců, a o jejich existenci se zatím dozvídáme pouze prostřednictvím nálezů mrtvých exemplářů či jejich částí. Pozůstatky v té době neznámého, zhruba 5 metrů dlouhého mořského tvora byly nalezeny 4. července poblíž ústí řeky v novozélandském regionu Otago. Odborníci na mořské živočichy z tamního ministerstva ochrany přírody a národního muzea Te Papa jej identifikovali jako samce druhu Mesoplodon traversii, který je tak vzácný, že zatím stále čeká na své české pojmenování.

Tajemné molekuly by mohly být klíčem k hubnutí bez zdlouhavého a namáhavého cvičení

Cvičení hraje podle řady výživových poradců zásadní roli při snižování hmotnosti. Přesto se mezi námi najdou jedinci, kterým jdou kila dolů snadněji než jiným. Vědci se snaží jejich tajemství odhalit prostřednictvím drobných rozdílů v chemickém složení jejich těl, zejména na určité skupině molekul, které hrají klíčovou roli ve fungování našeho metabolismu.

Čokoládu jako sladkou odměnu si oblíbili lidé po celém světě. Jen ve Spojených státech Američané spořádají více než 3 miliony tun čokolády ročně. Prvenství v konzumaci oblíbené sladkosti však drží Švýcarsko. Nabízí se však otázka, zdali dokážeme chuť čokolády zdokonalit, a navíc z ní udělat i zdravou potravinu. Experti po odpovědi pátrají v nových receptech.

Cukr jako dobrý sluha, ale zlý pán

Většina producentů čokolády při její výrobě používá pastu vyrobenou z kakaových semen s cukrem. Právě cukru pak není v této pochoutce pomálu – některé druhy jej obsahují tolik, že se jeho váha ve výrobku vyrovnává všem ostatním složkám dohromady. Zdraví prospěšné látky, které se v omezením množství v čokoládě vyskytují, jsou tak výrazným způsobem přebity „bílým jedem“, který zvyšuje riziko cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění, a je jedním z největších zabijáků na světě.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Jak snížit množství cukru v čokoládě? Vědci našli řešení

Tým výzkumníků pod vedením vědců z ETH Zürich ve Švýcarsku se pokusil vyřešit změnu složek čokolády a vynalezl zbrusu novou recepturu čokolády. V rámci testování změn ve složení se experti nahradit část rafinovaného cukru kousky kakaových plodů, které se při zpracovávání běžně vyhazují. Plody kakaovníku rodu Theobroma na začátku zpracování nevypadají vůbec jako lahodné cukrovinky, které se z nich vyrábějí. Přeměna desítek masitých semen uvnitř každého lusku vyžaduje zdlouhavý proces fermentace, pražení a mletí, jehož výsledkem je již zmíněná čokoládová pasta. Lusk, z něhož se semena vyloupnou, však obsahuje také bohatou směs látek, které by mohly být využitelné nejen pro svou sladkost, ale také například jako zdroj vlákniny. Ta je při trávení čokolády velmi cenným pomocníkem, jelikož nejenže zajišťuje regulaci činnosti střev, ale hlavně zabraňuje příliš rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi při samotné konzumaci sladkostí.

Nová receptura přináší nutriční vyváženost

Při výzkumu bylo zjištěno, že oddělením a usušením endokarpu, vnitřní stěny lusku bohaté na vlákninu, a jeho převedení na práškovou formu, kterou lze smíchat se šťávou z dužiny pokrývající kakaová semena, je možné vyrobit sladký gel. Toto přírodní sladidlo by mohlo být vhodnou náhradou za rafinované sacharidy běžně přidávané do čokoládových receptů. Optimalizací poměrů a teplot se nakonec podařilo dosáhnout dokonalé rovnováhy mezi chutí a příjemným pocitem v ústech.

Výsledná čokoláda nejenže obsahovala o několik gramů vlákniny více než běžné 100 gramové tabulky, ale zvládla si poradit i se sladkou chutí s daleko menším množstvím cukru. Pokusy založené na vyškolených dobrovolnících ukázaly, že výrobek, který obsahoval 20 % gelu z lusku, byl stejně sladký jako čokoláda, která obsahovala přibližně 5 až 10 % práškového cukru. Pro srovnání, i hořká čokoláda, často označovaná jako zdravější varianta, obvykle obsahuje stále kolem 15 až 20 % čistého cukru. Dalším vítaným přínosem je pochopitelně i možnost dalšího využití původního organického odpadu, což by mohlo pěstitelům kakaa poskytnout tolik potřebný dodatečný zdroj příjmů.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Kdy se čokoláda dostane z laboratoře na pulty obchodů?

Cesta od laboratorního experimentů ke komerčně využitelnému produktu vyžaduje překonání mnoha překážek, z nichž nejvýznamnější je vytvoření základní infrastruktury. Přestože se ukázalo, že nová receptura je pro většinu konzumentů lákavým zbožím, bude třeba přizpůsobit celý řetězec produkce, počínaje pěstiteli kakaa, kteří budou muset změnit svůj zaběhlý proces výroby, což znamená například obstarání nových sušáren na lusky. I tak je však velmi pravděpodobné, že se nové obsahově nutričněji výhodné čokolády nakonec skutečně dočkáme, jelikož na dnešním trhu orientovaném na zdravý životní styl je po podobném zboží velká poptávka. Přesnější termín příchodu nové čokolády však můžeme zatím jen stěží předjímat.

Zdroje: nature.com, sciencedaily.com, swissinfo.ch

David Vanda
David Vanda
Pochopit uvažování mužů může být někdy úkol na celý život. Svými texty na serveru Men.cz odhaluji pohled do mužské hlavy i duše, a snažím se tak ukázat, co nás ve skutečnosti baví a zajímá.

Nejnovější příběhy