back to top
HomeRady a návodyVědci testují vakcínu proti rakovině mozku. Předběžné výsledky jsou slibné

Vědci testují vakcínu proti rakovině mozku. Předběžné výsledky jsou slibné

Date:

Nenechte si ujít

Za vznik demence může být ve skutečnosti zodpovědná léčitelná nemoc jater

Každý rok se na celém světě objeví přes 10 milionů nově diagnostikovaných případů demence. S postupným stárnutím lidské populace se tak stále více lidí ve svém okolí setkává s děsivou realitou zhoršování kognitivních funkcí. Nová studie však naznačuje, že až 13 % lidí, u kterých byla v USA diagnostikována demence, může mít chybnou diagnózu a místo toho se potýkají s onemocněním jater, které lze navíc léčit.

Moře vyplavilo na pláž vzácnou velrybu, kterou ještě nikdo neviděl živou

Na novozélandské pláži se nedávno objevilo tělo velryby druhu Mesoplodon traversii. Tito jedinci jsou považováni za nejvzácnější zástupce kytovců, a o jejich existenci se zatím dozvídáme pouze prostřednictvím nálezů mrtvých exemplářů či jejich částí. Pozůstatky v té době neznámého, zhruba 5 metrů dlouhého mořského tvora byly nalezeny 4. července poblíž ústí řeky v novozélandském regionu Otago. Odborníci na mořské živočichy z tamního ministerstva ochrany přírody a národního muzea Te Papa jej identifikovali jako samce druhu Mesoplodon traversii, který je tak vzácný, že zatím stále čeká na své české pojmenování.

Tajemné molekuly by mohly být klíčem k hubnutí bez zdlouhavého a namáhavého cvičení

Cvičení hraje podle řady výživových poradců zásadní roli při snižování hmotnosti. Přesto se mezi námi najdou jedinci, kterým jdou kila dolů snadněji než jiným. Vědci se snaží jejich tajemství odhalit prostřednictvím drobných rozdílů v chemickém složení jejich těl, zejména na určité skupině molekul, které hrají klíčovou roli ve fungování našeho metabolismu.

Je mražená či konzervovaná zelenina stejně zdravá jako ta čerstvá? Odpověď vás možná překvapí

Neustálé zdražování potravin do značné míry ovlivňuje způsob, jakým utrácíme své peníze. Pro mnoho lidí to znamená, že musí omezit rozpočet na týdenní nákup v supermarketu. Častou obětí těchto úspor jsou pak čerstvé ovoce nebo zelenina. Pokud si však v současné době nemůžete dovolit tolik čerstvých produktů, existují i jiné alternativy, jak z jejich výhod těžit, a dokonce si možná i zvýšit celkový příjem ovoce a zeleniny.

Personalizovaná vakcína proti glioblastomu, nejagresivnějšímu a nejsmrtelnějšímu typu rakoviny mozku, prodloužila v první klinické studii svého druhu přežití hned čtyř pacientů. Má tedy reálnou šanci dostat se na trh?

Nově vyvíjený lék funguje v principu tak, že imunitnímu systému poskytuje poměrně komplexní návod, jak rozpoznat a zničit nádorové buňky. Tělo vybavené těmito informacemi může následně přeprogramovat své obranné mechanismy, a zahájit tak úspěšnější protiútok proti rakovině.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

První fáze klinické studie přinesla průkazné závěry

V nedávné klinické studii dostali čtyři pacienti s glioblastomem rezistentním na léčbu buď dvě, nebo čtyři dávky vakcíny. Ve všech případech vědci zaznamenali rychlou aktivaci imunitního systému v podobě prudkého nárůstu prozánětlivých proteinů, o nichž je známo, že verbují na místo činu zabijácké bílé krvinky. Toto okamžité posílení imunity pak sice bylo spojeno s vedlejšími účinky typickými pro tento typ tělesné reakce – tedy s nevolností, mírnou horečkou a zimnicí – ty však během následujícího dne nebo dvou postupně odezněly.

Za méně než 48 hodin tak bylo možné pozorovat, jak se oblast okolo glioblastomu postupně mění z místa s výrazně utlumenou imunitní odpovědí na skutečné bitevní pole. Vědce pak skutečně překvapilo, jak rychle lze obranné mechanismy těla tímto způsobem aktivovat. Rychlá reakce je totiž naprosto klíčová k efektivnímu nastartování imunity, která pak může zahájit boj s rakovinnými buňkami.

Prodloužení života o několik měsíců

Pacienti léčící se s glioblastomem prostřednictvím chemoterapie, ozařování a operací mohou zpravidla doufat v to, že budou žít zhruba šest měsíců, a to pouze za předpokladu, že nedojde k progresi onemocnění. S novou vakcínou však přežil jeden pacient bez progrese o dva měsíce déle, a další i o tři. Třetí pacient s recidivujícím glioblastomem mohl žít dalších devět měsíců. U čtvrtého pacienta, který je prvním účastníkem rozšířené první fáze klinické studie, zatím nebyly přesné informace o přežití uvedeny. Obvykle se však medián přežití u recidivujícího glioblastomu pohybuje mezi pěti a osmi měsíci.

Slibné výsledky navazují na předchozí studii, která testovala vakcínu na 10 domácích psech trpících nádory mozku. Stávající metody léčby nabízejí čtyřnohým mazlíčkům s touto nevyléčitelnou diagnózou medián přežití 35 dní. S vakcínou se toto číslo zvýšilo až na 139 dní.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Podobné jako očkování proti covidu

Nová vakcína proti rakovině je založena na podobném mechanismu jako ty určené proti onemocnění COVID-19, přesto však zde jsou určité rozdíly. Jednou z nejsložitějších částí léčby nádorů glioblastomu je totiž překonání jejich silné ochrany před imunitním systémem. Rakovinné prostředí je totiž imunosupresivní, takže vyvolává odumírání bílých krvinek a dalších buněk, které se nádor pokusí ničit. Nová vakcína toto prostředí dokáže změnit prostřednictvím messengerové RNA samotného nádoru, a rakovinné buňky jsou tak zmateny. Látka tak funguje dvojím způsobem – aktivuje imunitní systém a zároveň oslabí nádor, aby jej bylo možné efektivně napadnout.

Aktuálně probíhá pokročilý vývoj

Místo injekce jednotlivých částic aktivní látky tak vakcína funguje ve formě shluků, které podle výzkumů aktivují imunitní systém mnohem lépe. Vědci se nyní snaží určit optimální dávkování vakcíny, aby bylo dosaženo maximální efektivity, ale zároveň zůstala dodržena pravidla bezpečnosti užívání. Bude také třeba vyvážit pozitivní výsledky s negativními, aby bylo dosaženo co nejmenšího počtu nežádoucích vedlejších účinků. Přesto však představuje látka slibnou naději na léčbu glioblastomu, který je pro stávající medicínu stále ještě nepřekonatelnou výzvou.

Zdroje: cell.com, medicalnewstoday.com, ccr.cancer.gov, sciencedaily.com

David Vanda
David Vanda
Pochopit uvažování mužů může být někdy úkol na celý život. Svými texty na serveru Men.cz odhaluji pohled do mužské hlavy i duše, a snažím se tak ukázat, co nás ve skutečnosti baví a zajímá.

Nejnovější příběhy