back to top
HomeRady a návodyMoře vyplavilo na pláž vzácnou velrybu, kterou ještě nikdo neviděl živou

Moře vyplavilo na pláž vzácnou velrybu, kterou ještě nikdo neviděl živou

Date:

Nenechte si ujít

Za vznik demence může být ve skutečnosti zodpovědná léčitelná nemoc jater

Každý rok se na celém světě objeví přes 10 milionů nově diagnostikovaných případů demence. S postupným stárnutím lidské populace se tak stále více lidí ve svém okolí setkává s děsivou realitou zhoršování kognitivních funkcí. Nová studie však naznačuje, že až 13 % lidí, u kterých byla v USA diagnostikována demence, může mít chybnou diagnózu a místo toho se potýkají s onemocněním jater, které lze navíc léčit.

Tajemné molekuly by mohly být klíčem k hubnutí bez zdlouhavého a namáhavého cvičení

Cvičení hraje podle řady výživových poradců zásadní roli při snižování hmotnosti. Přesto se mezi námi najdou jedinci, kterým jdou kila dolů snadněji než jiným. Vědci se snaží jejich tajemství odhalit prostřednictvím drobných rozdílů v chemickém složení jejich těl, zejména na určité skupině molekul, které hrají klíčovou roli ve fungování našeho metabolismu.

Je mražená či konzervovaná zelenina stejně zdravá jako ta čerstvá? Odpověď vás možná překvapí

Neustálé zdražování potravin do značné míry ovlivňuje způsob, jakým utrácíme své peníze. Pro mnoho lidí to znamená, že musí omezit rozpočet na týdenní nákup v supermarketu. Častou obětí těchto úspor jsou pak čerstvé ovoce nebo zelenina. Pokud si však v současné době nemůžete dovolit tolik čerstvých produktů, existují i jiné alternativy, jak z jejich výhod těžit, a dokonce si možná i zvýšit celkový příjem ovoce a zeleniny.

Nová přísada odemyká plnohodnotný potenciál čokolády. V čem je tajemství revoluční receptury?

Čokoládu jako sladkou odměnu si oblíbili lidé po celém světě. Jen ve Spojených státech Američané spořádají více než 3 miliony tun čokolády ročně. Prvenství v konzumaci oblíbené sladkosti však drží Švýcarsko. Nabízí se však otázka, zdali dokážeme chuť čokolády zdokonalit, a navíc z ní udělat i zdravou potravinu. Experti po odpovědi pátrají v nových receptech.

Na novozélandské pláži se nedávno objevilo tělo velryby druhu Mesoplodon traversii. Tito jedinci jsou považováni za nejvzácnější zástupce kytovců, a o jejich existenci se zatím dozvídáme pouze prostřednictvím nálezů mrtvých exemplářů či jejich částí. Pozůstatky v té době neznámého, zhruba 5 metrů dlouhého mořského tvora byly nalezeny 4. července poblíž ústí řeky v novozélandském regionu Otago. Odborníci na mořské živočichy z tamního ministerstva ochrany přírody a národního muzea Te Papa jej identifikovali jako samce druhu Mesoplodon traversii, který je tak vzácný, že zatím stále čeká na své české pojmenování.

O existenci velryby existuje minimum důkazů

Vědci současně zahájili detailnější vyšetřování prostřednictvím DNA testů, které by měly klasifikaci potvrdit. Mesoplodon traversiije jedním z nejméně prozkoumaných velkých savců, kteří brázdí vody moří a oceánů. Od roku 1800 bylo na celém světě objeveno pouze šest vzorků, přičemž všechny kromě jednoho pocházely z Nového Zélandu. Z vědeckého hlediska a z hlediska ochrany přírody jde o významnou událost. Tělo se navíc povedlo najít dostatečně rychle, aby bylo možné provést pitvu tohoto výjimečného objevu. Navzdory této jedinečné příležitosti se však vědci neměli možnost se opřít ani o teoretická fakta, jelikož tato velryba je natolik vzácná, že o ní není známo téměř nic.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Vzácnost kytovce ztěžuje jeho charakterizaci

Tělo velryby bylo uloženo do chladírny a genetické vzorky byly odeslány na univerzitu v Aucklandu jako kurátorovi novozélandského tkáňového archivu kytovců. Analýza DNA a potvrzení konečné identifikace může trvat několik týdnů až měsíců. Vzácnost velryby délku zkoumání značně prodlužuje.

První záznamy o existenci Mesoplodon traversii pochází z roku 1874, kdybyla velryba katalogizována pouze na základě dolní čelisti a dvou zubů získaných na Chathamských ostrovech u východního pobřeží Nového Zélandu. První nepoškozený exemplář pak pochází z uvíznutí matky s mládětem v zátoce Bay of Plenty v roce 2010. Při dalším uvíznutí v roce 2017 v Gisborne přibyl do sbírky ještě jeden záznam. Právě tyto vzorky pak v kombinaci s kosterními pozůstatky dvou dalších exemplářů nalezených na Novém Zélandu a v Chile umožnili vědcům identifikovat tělo vyplavené velryby. Díky nízkému stupni rozkladu a včasné konzervaci mršiny bylo kromě rozboru genetické informace možno lépe prozkoumat obsah jejího žaludku, což by mohlo vnést světlo do světa těchto velryb, zejména co se týče jejich chování, populace a důvodů, proč jsou tak vzácné.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Vědci potřebují více informací

Vzhledem k tomu, že bylo nalezeno tak málo exemplářů a dosud nebyli pozorováni žádní živí jedinci, ví se o tomto druhu velryby jen málo. Podle novozélandského systému klasifikace ohrožení je zatím rod Mesoplodon traversii klasifikován jako nedostatečně popsaný. Nezbývá než doufat, že se o těchto kytovcích brzy dozvíme víc, a odhalíme tak další z řady záhad podmořského světa.

Zdroje: forbes.com, livescience.com, washingtonpost.com

David Vanda
David Vanda
Pochopit uvažování mužů může být někdy úkol na celý život. Svými texty na serveru Men.cz odhaluji pohled do mužské hlavy i duše, a snažím se tak ukázat, co nás ve skutečnosti baví a zajímá.

Nejnovější příběhy