back to top
HomeRady a návodyTajemné molekuly by mohly být klíčem k hubnutí bez zdlouhavého a namáhavého...

Tajemné molekuly by mohly být klíčem k hubnutí bez zdlouhavého a namáhavého cvičení

Date:

Nenechte si ujít

Za vznik demence může být ve skutečnosti zodpovědná léčitelná nemoc jater

Každý rok se na celém světě objeví přes 10 milionů nově diagnostikovaných případů demence. S postupným stárnutím lidské populace se tak stále více lidí ve svém okolí setkává s děsivou realitou zhoršování kognitivních funkcí. Nová studie však naznačuje, že až 13 % lidí, u kterých byla v USA diagnostikována demence, může mít chybnou diagnózu a místo toho se potýkají s onemocněním jater, které lze navíc léčit.

Moře vyplavilo na pláž vzácnou velrybu, kterou ještě nikdo neviděl živou

Na novozélandské pláži se nedávno objevilo tělo velryby druhu Mesoplodon traversii. Tito jedinci jsou považováni za nejvzácnější zástupce kytovců, a o jejich existenci se zatím dozvídáme pouze prostřednictvím nálezů mrtvých exemplářů či jejich částí. Pozůstatky v té době neznámého, zhruba 5 metrů dlouhého mořského tvora byly nalezeny 4. července poblíž ústí řeky v novozélandském regionu Otago. Odborníci na mořské živočichy z tamního ministerstva ochrany přírody a národního muzea Te Papa jej identifikovali jako samce druhu Mesoplodon traversii, který je tak vzácný, že zatím stále čeká na své české pojmenování.

Je mražená či konzervovaná zelenina stejně zdravá jako ta čerstvá? Odpověď vás možná překvapí

Neustálé zdražování potravin do značné míry ovlivňuje způsob, jakým utrácíme své peníze. Pro mnoho lidí to znamená, že musí omezit rozpočet na týdenní nákup v supermarketu. Častou obětí těchto úspor jsou pak čerstvé ovoce nebo zelenina. Pokud si však v současné době nemůžete dovolit tolik čerstvých produktů, existují i jiné alternativy, jak z jejich výhod těžit, a dokonce si možná i zvýšit celkový příjem ovoce a zeleniny.

Nová přísada odemyká plnohodnotný potenciál čokolády. V čem je tajemství revoluční receptury?

Čokoládu jako sladkou odměnu si oblíbili lidé po celém světě. Jen ve Spojených státech Američané spořádají více než 3 miliony tun čokolády ročně. Prvenství v konzumaci oblíbené sladkosti však drží Švýcarsko. Nabízí se však otázka, zdali dokážeme chuť čokolády zdokonalit, a navíc z ní udělat i zdravou potravinu. Experti po odpovědi pátrají v nových receptech.

Cvičení hraje podle řady výživových poradců zásadní roli při snižování hmotnosti. Přesto se mezi námi najdou jedinci, kterým jdou kila dolů snadněji než jiným. Vědci se snaží jejich tajemství odhalit prostřednictvím drobných rozdílů v chemickém složení jejich těl, zejména na určité skupině molekul, které hrají klíčovou roli ve fungování našeho metabolismu.

Zázračné bílkoviny PGC-1⍺b a PGC-1⍺c

Zmíněnou skupinou molekul jsou koaktivátory gama receptoru aktivovaného peroxisomovým proliferátorem 1⍺ (PGC-1⍺). PGC-1⍺ je bílkovina podílející se na odbourávání sacharidů a tuků v těle. Ačkoli byla již dříve spojována se cvičením a hmotností, mechanismy a procesy, které specificky ovlivňuje, dosud nebyly příliš dobře objasněné a popsané. Týmu odborníků z Japonska se v nedávné práci zveřejněné v časopise Molecular Metabolism podařilo zjistit, že se na těchto procesech ve skutečnosti podílí více variant molekuly PGC-1⍺, konkrétně typy PGC-1⍺b a PGC-1⍺c, které pak mohou mít skutečný vliv na efektivitu spalování tuků a hubnutí.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Laboratorní testy byly provedeny na myších i lidech

Kazuhiro Nomura, expert v oblasti biomedicíny z Univerzity v Kóbe spolu se svým týmem při pokusech na laboratorních myších zjistil, že pokud se hlodavcům během cvičení zvýší exprese variant proteinu PGC-1⍺b a PGC-1⍺c, vyšlou tělu signál ke zvýšení výdeje energie, což vede k následnému úbytku hmotnosti. Závěry si pak vědci potvrdili i na 10 lidských dobrovolnících z řad mužů, kteří byli postaveni na běžecký pás či rotoped. Po cvičení jim byly odebrány malé vzorky tkáně k analýze toho, co se v jejich těle děje z pohledu svalového metabolismu, spalování tuků a spotřeby kyslíku.

Každý z nás hubne jinou rychlostí

Pro účely testování produkce PGC-1⍺ byly některé myši speciálně vypěstovány tak, aby v jejich těle nebyly proteiny PGC-1⍺b a PGC-1⍺c vůbec přítomny. Tito jedinci však nakonec skončili s obezitou či s vysokou hladinou inzulinu v krvi. Do následných testů na lidech tak byli zařazeni i muži s inzulínovou intoleranci. O té je známo, že snižuje hladinu PGC-1⍺ v krvi. Během cvičení pak docházelo ke zvyšování hladiny PGC-1⍺b i PGC-1⍺c ve všech sledovaných případech, v důsledku čehož bylo fungování lidského metabolismu mnohem více efektivní.

Tato zjištění naznačují, že naše schopnost produkovat tyto specifické bílkoviny souvisí s tím, jak snadno si dokážeme udržet naši tělesnou váhu. Došlo tak k potvrzení hypotézy, že geny v kosterním svalstvu do značné míry definují náchylnost organismu k obezitě. Stejně jako u každého zcela nového objevu však nejsou výsledky těchto zjištění zcela jasné, a další výzkum studující tyto procesy na větších a různorodějších skupinách subjektů je tak nezbytný.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Budeme díky novým poznatkům schopni hubnout bez cvičení?

I tak nám však studie dává další vodítko k tomu, proč poměr mezi cvičením a hubnutím nevyvolává u všech lidí stejné výsledky. Na tom, zda a jakou rychlostí se člověku daří hubnout, se pochopitelně neskutečné množství faktorů, ať už ovlivnitelných či pevně daných. Pokud se však podaří aktivitu PGC-1⍺b a PGC-1⍺c v budoucnu uměle řídit, je možné, že se objeví celá řada nových způsobů, jak dosáhnout vysněné postavy. V praxi by to mohlo znamenat objev látky, která produkci těchto proteinů navýší i bez nutnosti fyzického cvičení, což by mohlo najít využití například při léčbě obezity i bez drastických dietních omezení.

Zdroje: sciencedirect.com, ncbi.nlm.nih.gov, sciencedaily.com

David Vanda
David Vanda
Pochopit uvažování mužů může být někdy úkol na celý život. Svými texty na serveru Men.cz odhaluji pohled do mužské hlavy i duše, a snažím se tak ukázat, co nás ve skutečnosti baví a zajímá.

Nejnovější příběhy