back to top
HomeRady a návodyPrastará hvězda letí vesmírem neuvěřitelnou rychlostí

Prastará hvězda letí vesmírem neuvěřitelnou rychlostí

Date:

Nenechte si ujít

Za vznik demence může být ve skutečnosti zodpovědná léčitelná nemoc jater

Každý rok se na celém světě objeví přes 10 milionů nově diagnostikovaných případů demence. S postupným stárnutím lidské populace se tak stále více lidí ve svém okolí setkává s děsivou realitou zhoršování kognitivních funkcí. Nová studie však naznačuje, že až 13 % lidí, u kterých byla v USA diagnostikována demence, může mít chybnou diagnózu a místo toho se potýkají s onemocněním jater, které lze navíc léčit.

Moře vyplavilo na pláž vzácnou velrybu, kterou ještě nikdo neviděl živou

Na novozélandské pláži se nedávno objevilo tělo velryby druhu Mesoplodon traversii. Tito jedinci jsou považováni za nejvzácnější zástupce kytovců, a o jejich existenci se zatím dozvídáme pouze prostřednictvím nálezů mrtvých exemplářů či jejich částí. Pozůstatky v té době neznámého, zhruba 5 metrů dlouhého mořského tvora byly nalezeny 4. července poblíž ústí řeky v novozélandském regionu Otago. Odborníci na mořské živočichy z tamního ministerstva ochrany přírody a národního muzea Te Papa jej identifikovali jako samce druhu Mesoplodon traversii, který je tak vzácný, že zatím stále čeká na své české pojmenování.

Tajemné molekuly by mohly být klíčem k hubnutí bez zdlouhavého a namáhavého cvičení

Cvičení hraje podle řady výživových poradců zásadní roli při snižování hmotnosti. Přesto se mezi námi najdou jedinci, kterým jdou kila dolů snadněji než jiným. Vědci se snaží jejich tajemství odhalit prostřednictvím drobných rozdílů v chemickém složení jejich těl, zejména na určité skupině molekul, které hrají klíčovou roli ve fungování našeho metabolismu.

Je mražená či konzervovaná zelenina stejně zdravá jako ta čerstvá? Odpověď vás možná překvapí

Neustálé zdražování potravin do značné míry ovlivňuje způsob, jakým utrácíme své peníze. Pro mnoho lidí to znamená, že musí omezit rozpočet na týdenní nákup v supermarketu. Častou obětí těchto úspor jsou pak čerstvé ovoce nebo zelenina. Pokud si však v současné době nemůžete dovolit tolik čerstvých produktů, existují i jiné alternativy, jak z jejich výhod těžit, a dokonce si možná i zvýšit celkový příjem ovoce a zeleniny.

Většina hvězd, které jsou součástí naší galaxie, obíhá kolem jejího středu klidně a spořádaně. Neplatí to ale o všech. Čas od času se na naší obloze objeví hvězda, která se svojí rychlostí vymyká z řady, a vesmírem si razí cestu takovou rychlostí, která ji nakonec odnese až do mezigalaktického prostoru.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Těleso na obloze objevili amatérští vědci

Tyto superrychlé hvězdy jsou stále poměrně velkou raritou, nedávno však bylo možné pozorovat obzvlášť výjimečný příklad. Tím byla hvězda s názvem CWISE J124909+362116.0 (zkráceně J1249+36), která nejenže překračuje únikovou rychlost galaxie rychlostí přibližně 600 kilometrů za sekundu, zároveň ale jde o vzácný druh malé hvězdy, která je shodou okolností také jednou z nejstarších v celé Mléčné dráze.

Hvězda J1249+36, kterou nalezli nezávislí vědci a milovníci hvězdné oblohy během pátrání po záhadné planetě Devět, je jednou z mála hvězd Mléčné dráhy pohybujících se nadsvětelnou rychlostí, které byly dosud identifikovány. Její objev byl oznámen na 244. zasedání Americké astronomické společnosti a článek o něm byl nedávno zaslán do časopisu The Astrophysical Journal Letters. Přestože pak J1249+36 není tou zdaleka nejrychlejší dosud objevenou hvězdou, představuje pro astronomy určitou výzvu. Není totiž jasné, jak tuto nebezpečně vysokou rychlost získala.

Hvězda možná pocházela z binárního systému, odkud jej vymrštila exploze supernovy

Vysvětlení pak existuje hned několik, vědci se však detailněji zaměřili především na tři zvažované teorie. První z nich je možnost, že se hvězda uvolnila z binárního systému, jehož součástí byl bílý trpaslík, tedy zbytek jádra, který po hvězdě zůstane, když jí dojde vodík, a vstoupí tak do poslední etapy svého života. Bílí trpaslíci pak mohou být poněkud nestabilní, zejména, pokud mají v rámci binárního systému dalšího hvězdného společníka. Pokud jsou obě hvězdy na blízké oběžné dráze, může bílý trpaslík krást materiál svého souseda.

Problémem ovšem je, že bílý trpaslík má horní hranici maximální hmotnosti. Pokud přijme hmoty pouze trochu, může si svou existenci prostřednictvím erupcí udržet. Pokud jí však získá příliš, exploduje v podobě supernovy a zcela se zničí. Tlaková vlna pak druhou hvězdu vymrští vysokou rychlostí do vesmíru. Teorii o explozi bílého trpaslíka považují vědci za silně pravděpodobnou. Původní binární systém již neexistuje a pozůstatky exploze, ke které došlo před miliony let, se již dávno rozptýlily.

Rekordní rychlost možná i díky černé díře

Druhou zvažovanou teorií je vzájemná interakce vícero kosmických těles. Je totiž možné, že tato soustava se stala nestabilní, a během kolika rozmetala jeden z objektů po galaxii. K těmto interakcím nejčastěji dochází v kulových hvězdokupách, tedy oblastech, v nichž se mohou nacházet miliony hvězd. Vědci předpokládají, že ve středu těchto hvězdokup s nacházejí roje černých děr, a další díry se pak nacházejí i v okrajových oblastech. Když pak dojde ke střetu hvězdy s černou dírou, může složitá dynamika tohoto spojení hvězdu doslova vystřelit ven z hvězdokupy. Mohl to být i případ tělesa J1249+36? Možné to je, ale ani v tomto případě s vědcům zatím nepodařilo vysledovat jeho trajektorii zpět k některé ze známých hvězdokup.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Vědci se pokusí hvězdu zanalyzovat

Třetí možností je, že J1249+36 vůbec nepochází z Mléčné dráhy, ale z jedné z mnoha satelitních trpasličích galaxií, které kolem ní obíhají. V minulosti již totiž byly podobně superrychlé hvězdy vysledovány právě až za hranice naší galaxie. Definitivní odpověď na tuto otázku by mohlo přinést podrobnější zkoumání chemického složení hvězdy. Bílí trpaslíci či hvězdokupy se v tomto ohledu výrazně liší, a analýza by tak mohla pomoci najít pravdu. Pokud se pak nepotvrdí ani jedna z těchto dvou možností, budeme se možná muset podívat do jiných galaxií. Jak dlouho nám ale toto pátrání bude trvat, a neodletí nám mezitím hvězda J1249+36 daleko za hranice našeho dosahu?

Zdroje: sci.news, arxiv.org, blog.backyardworlds.org, sciencedaily.com

David Vanda
David Vanda
Pochopit uvažování mužů může být někdy úkol na celý život. Svými texty na serveru Men.cz odhaluji pohled do mužské hlavy i duše, a snažím se tak ukázat, co nás ve skutečnosti baví a zajímá.

Nejnovější příběhy